10 Tips om je voor te bereiden op examens

De laatste schooldagen zitten er eindelijk op. Nooit meer les op de middelbare school, als alles goed gaat tenminste… Het is zo raar als je erover nadenkt. Maarja, met elk eind is er een nieuw begin. Nu alleen nog het eindexamen goed maken en dan is de middelbare school officieel helemaal ‘af, na zes jaar hard ploeteren. Hierbij heb ik nog een paar tips om de laatste weken goed voorbereid in te gaan.

1. Gebruik gekleurde markers en notitieblaadjes

Een van de beste manieren om goed te leren is om gekleurde markers te gebruiken. Ik maak vaak samenvattingen van de stof die ik moet leren, en vind handig om de belangrijkste dingen te onderstrepen. Zo leg je de focus op bepaalde kernwoorden of kernzinnen. Op deze manier is het makkelijk om, als ik later mijn samenvatting nogmaals lees, snel te begrijpen waar het over gaat en te onthouden wat het belangrijkste is. Ook het gebruik van notitieblaadjes om bepaalde pagina’s die belangrijk zijn aan te geven is een slimme manier. Zo hoef je nooit meer lang te zoeken naar de goede bladzijde en op de blaadjes kun je ook nog tekst schrijven. Markers en notitieblaadjes zijn natuurlijk niet alleen erg handig, maar ook gewoon leuk. Het geeft veel meer kleur aan het ‘saaie leerwerk’ en het geeft mij een positieve boost om verder te leren.

The Organized College Student. looks like its calling me to study

2. Begin op tijd en plan

Een hele belangrijke; begin op tijd met leren! Het is zo belangrijk om niet alle stof in één dag in je hoofd te stampen. Vroeger kon dat nog, als je kleine toetsen had in klas 1 of 2. In de eindexamenklas is het amper te doen om alles in een dag te leren. Vaak is dat ook niet mogelijk, omdat je veel stof al hebt gehad dus dat is niet nieuw meer. Zelf vind ik het handig om een rooster uit te printen met de dagen van de week, en daar per dag in te schrijven wat ik ga doen (ook hier komen de markers weer goed van pas). Eigenlijk een agenda dus. Je kunt hier goed een overzicht krijgen van hoeveel tijd je nog hebt om iets te doen, en welke toets je precies wanneer hebt. Vooral als je examen doet is dat wel handig, maar dat is mijn mening. 😉

Great tips on using a planner!

3. Niet teveel leren  

Het is goed om te leren, en regelmatig met de stof bezig te zijn. Maar pas op dat je niet teveel leert, hiermee bedoel ik het dagen lang tot diep in de nacht aan je bureau zwoegen. Mijn ervaring hiermee is, is dat ik daar alleen maar moe van word en ik dan toch niet meer veel leer. Ik kom hiermee dus weer terug bij nummer 2, zorg dat je goed plant, alleen hiermee kun je dit voorkomen. Tenzij je echt een nachtdier bent en je alleen goed functioneert in de avond natuurlijk…

si una pareja  piensa en organizarse y tener hijos deberían programar cuantos hijos quieren tener de acuerdo a su estabilidad economica para que ellos tengan salvaguardada su salud , vivienda y estudios. la imagen muestra a la niña con las herramientas adecuadas para su estudio y representa el concepto explicado anteriormente.

4. Beloon jezelf

Wat mij altijd motiveert om te gaan studeren is om uit te kijken naar de leuke dingen die ik mag gaan doen nadat ik heb geleerd. Ik bedenk altijd dingen voor mezelf die ik pas mag doen als ik bepaalde stukken geleerd heb of bijvoorbeeld een paar bladzijdes gelezen heb. Dit helpt mij om gemotiveerd te blijven en niet hopeloos te worden van al het leerwerk waar geen eind aan komt. En niet te vergeten mág je ook beloond worden na hard werken. Onder belonen valt ook pauzes nemen, wat ook heel belangrijk is als je aan het leren bent.

She really is an inspiration. She showed the world that youre beautiful, even when you arent a size 0. And for that, she is a true role model <3

5. Plan leuk dingen

Aangekomen bij nummer 5, die aansluit op punt 4. Zorg dat je ook leuke dingen doet na of voor het leren. Als je bijvoorbeeld examens hebt na de vakantie, is het natuurlijk de bedoeling dat je goed leert. Maar dag en nacht leren in je welverdiende vakantie is ook niet echt waar je op zit te wachten. Plan daarom ook leuke dingen in, zoals een (mid)dagje shoppen met vriendinnen of in de avond naar de bioscoop. Dan zorg je dat je daarvoor of daarna geleerd hebt en dan heb je ook nog een leuke dag. Combineren, zo doe ik het altijd.

6. Niet teveel stressen

Ik heb mijn centrale examens nog niet gehad, dus ik weet natuurlijk nog niet helemaal hoe het straks gaat met mijn zenuwen. Maar, ik heb de volste vertrouwen in mezelf. Iedereen gaat door dezelfde fase, je bent niet de enige. Ik heb momenteel al 3 examenweken overleeft, dus die laatste overleef ik ook wel, toch?

55 ways to take care of yourself when you are busy and stressed. These tips will be helpful when school starts back up!

7. Be on time

Het meest verschrikkelijke wat er kan gebeuren bij een examen is misschien wel dat je te laat bent en daardoor je examen niet mag maken. Zorg ervoor dat je op tijd bent! Ben je een vaste slaper en slaap je vaak door je wekker heen? Zorg voor meer wekkers of laat je ouders je in de gaten houden of je wakker bent. Je wilt absoluut niet op zo’n manier een laag cijfer krijgen voor een examen. Ga je altijd te laat weg? Deze herken ik, maar zorg dan dat je je wekker iets vroeger zet dan gewoonlijk, zodat je net iets meer tijd hebt om op tijd te vertrekken. Op tijd zijn is dus erg belangrijk, maar zorg er ook voor dat je niet té vroeg bent, want dan is de kans alleen maar groter dat je meer spanning krijgt, en dat is ook weer niet de bedoeling…

Vintage alarm clocks. I collect these. My friend @Andrea Hoinka suggested I set them to the times my girls were born, I was married, etc.

8. Bereidt je voor de dag van tevoren

Een handige manier om op tijd te zijn voor je examen is om je de dag van tevoren voor te bereiden. Leg je tas alvast klaar met daarin alles wat je nodig hebt, zoals bijvoorbeeld een (grafische) rekenmachine, pen, potlood, gum, geodriehoek, en misschien ook wel handig: batterijen voor als je rekenmachine leeg gaat tijden het examen. Ook slim is om alvast je kleren uit te zoeken die je de dag erna gaat aan doen. Als je dit doet de avond van tevoren heb je al twee zorgen minder én heb je meer kans om op tijd te komen. 😉

hipster. ♡

9. Slapen 

Deze klinkt heel cliché en dat is hij misschien ook wel, maar slaap is echt een wondermiddel. Je functioneert veel beter als je genoeg slaapt en dat is wel wenselijk in zo’n examenweek. Ook is het zo dat je de dingen die je hebt geleerd op de dag pas echt verwerkt in je slaap. Dus zie je het leren niet meer zitten en heb je het gevoel dat je niks meer opneemt in je hersenen, ga slapen. Het helpt echt.

Find out why slacking on sleep affects everything from your mood and school work to your hair and skin!

10. Stress pil

Stress kan natuurlijk altijd en is best logisch in zo’n hectische periode. Als alle tips hierboven niet hebben geholpen kan je altijd nog stress pillen nemen, zo noem ik ze dan. Het zijn gewoon rustgevende pilletjes, niks engs. Valdispert heten ze, en naar mijn ervaring werken ze heel goed. Lees natuurlijk eerst wel altijd goed de bijsluiter voordat je een product gebruikt.

Hebben deze tips geholpen?

4 gedachtes over “10 Tips om je voor te bereiden op examens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s